duminică, 18 mai 2014

Cei cinci stâlpi ai credinţei:

Mărturisirea că nu este alt Dumnezeu afară de Dumnezeu (Alah) şi că Mahomed este trimisul (profetul) Său.
Rugăciunea care premergându-i spălarea, se împlineşte de cinci ori pe zicu faţa spre Mekka, şi constă din formule anumite, din citate din Coran, şi din închinări ale corpului. Aceste rugăciuni trebuie sa fie scurte, sa dureze în medie de 2 minute şi să fie spuse pe din afară. 
Postul în luna Ramdân zilnic de la răsăritul soarelui până la apus cu abstinenţă totală de la mâncare şi băutură, pe care trebuie sa îl facă musulmanul pentru a intra în rai. Este diferit de postul creştin prin aceea că durează o luna de zile, şi se ţine de la răsăritul până la apusul soarelui (după care începe petrecerea!). În tot acest timp, musulmanului nu trebuie ăa îi intre nimic în stomac, solidarizându-se astfel cu săracii lumii. De asemenea, credinciosul nu trebuie sa comită nici un act imoral în timpul postului; în caz contrar, postul este fără rost. 
Milostenia care este un bir din a patru-zecea parte a veniturilor putând fii plătit în bani sau în natură, majoritatea preferă să dea banii direct cerşetorilor de pe străzi. 
Peregrinajul la Kaaba în luna Zul-Higjgja, pe care are să-l împlinească fiecare moslem (credincios) măcar o dată în viaţa sa.
Se pare ca exista o a şasea cerinţă, ,,jihadul”, care literal înseamnă “exercitarea forţei pentru Dumnezeu”. ,,Jihadul” poate fi realizat de către musulman prin scrierea unei cărţi despre islamism, prin mărturisirea credinţei fata de alţii, sau în mod fizic, prin lupta pentru cauza islamului. Singura siguranţă pe care o are musulmanul cu privire la soarta veşnică a sufletului este ,,moartea prin jihad”; numai astfel i se garantează ca va primi cheile raiului.

sâmbătă, 17 mai 2014

Citate


•“Zambetul adresat fratelui tau este milostenie”.

•“Vorba buna este milostenie”.

• „Faptele cele mai iubite de Allah sunt acelea făcute constant, chiar dacă sunt mărunte.”

•„Când te ridici să îţi împlineşti rugăciunea, roagă-te ca şi cum ar fi ultima ta rugăciune; nu spune un cuvânt pentru care va trebui să-ţi ceri scuze a doua zi şi nu îţi pune speranţe în ceea se află în mâinile oamenilor.”

•«Credincios nu este acela care mănâncă până se satură în timp ce vecinul de lângă el este flămând.»”

•„Mâncarea pentru două persoane este suficientă pentru trei, iar mâncarea pentru trei persoane este suficientă pentru patru.”


•„Cel mai bun dinar pe care îl cheltuieşte un om este acela cheltuit cu familia sa, dinarul cheltuit pentru animalul pe care îl călăreşte pe calea lui Allah şi dinarul cheltuit cu companionii săi pe calea lui Allah.”

vineri, 16 mai 2014

Citate celebre despre profetul Mohamed


"Nimeni nu poate inca sa faca un pas inainte fata de principiile Maritului Mohammed. Noi natiunile europene, cu toate posibilitatile unei mari civilizatii, suntem inca la prima treapta a scarii pe a carei ultima treapta a ajuns Maritul Mohamed."
-Johann Wolfgang von Goethe

"Filosof, predicator, mesager, initiator de legi, biruitor in idei, cel care a insufletit credintele rationale si o religie ce nu permite simboluri, Maritul Muhammed este fondatorul a 20 de imperii continentale. Luand in considerare toate standardele maretiei omului, putem sa ne intrebam: exista oare un om mai mare ca El?"
-Lamartine

"Eu am cercetat viata Maritului Muhammed in toate aspectele sale...In zilele noastre, cand probleme omenirii, acumulandu-se una peste alta, au devenit de nerezolvat, avem nevoie de Maritul Muhammed mai mult ca niciodata. Daca s-ar mai fi aflat printre noi, ar fi rezolvat toate aceastea tot atat de usor precum sorbitul unei cesti de cafea."
-George Bernard Shaw

"Eu sustin faptul ca Maritul Muhammed este o valoare deosebita. Este departe posibilitatea de a fi creat un al doilea asemanator grup de catre Creator. Sunt strist  ca nu m-am aflat in aceeasi epoca cu Tine, o, Muhammed!"
-Otto von Bismarck

"Mohamed era un om mare: a format mari oameni ce pot fi exemple de virute si desavarsire. Era un initiator de legi intelepte, un conducator drept, un profet singular. A realizat o revolutie pe care omenirea nu a mai vazut-o pana atunci."
-Voltaire


marți, 13 mai 2014


Zargidava
Revista de istorie
II

Cuprins:

           V.Parvan-120 de ani de la nastere
Alexandru Zub,Parvan: nelinisti escatologice|(note de lectura).....5
Ioan Mitrea,Perenitatea ideilor lui V.Parvan privind istoria geto-dacilor si etnogeneza romanilor.....................................................13
Istoria Romanilor
Ioan Murariu,Organizarea administrativ-teritoriala a tinuturilor Iasi, Carligatura, Suceava si Campulung-Suceava (sec. XVIII-XIX)...............................................................................................25
Mihai Vasiliu,Liberalismul politic in Roamania pana la Marea Unire (1).........................................................................................37
Liviu Bratescu,Politica militara a guvernelor liberale(1867-1868, 1876-1888)......................................................................................49
Jean Ciuta,Gheorghe I. Bratianu. Fisa biografica-politica(50 de ani de la moarte)...................................................................................57
Eduard Palea,Problema nationala in viziunea partidelor istorice: Partidul National-Liberal si Partidul National-Taranesc.................61
Ion Agrigoroaiei,Masuri referitoare la modernizarea structurilor si organismelor econimice din Romania 1933-1940...........................67
Andrei Lucaci,Grigore Gafencu si formula de securitate intitulara "Blocul Neutrilor"...........................................................................79
Gheorghe Buzatu,Conumistii de la Bucurestila"judecata" Moscovei (1953)..............................................................................................91
Istoria universala
Livia Liliana Sibisteanu,Simboluri sacre ale corpului uman.......101
Adriana Leahu,Prelimilariile conferintei coloniale de la Berlin (15 noiembrie 1884-26 februarie 1885). Efemera antanta franco-germana........................................................................................115
Gabriel Leahu,Un moment al confundarilor coloniale pentru Sudanul Nilotic: tratatul anglo-congolez din 12 mai 1894. Ecouri diplomatice romanesti...................................................................121
Viorel Cruceanu,Politici coloniale in Africa Neagra...................149
Didactica si istoria invatamantului
Constantin Leonte, 420 de ani de la tiparirea Paliei de la 
Orastie ..........................................................................................157
Petru Heisu,Dimensiunea religioasa a educatiei..........................163
Note si recenzii
Studii si articole de istorie,LXVIII,2002(Elena Artimon).........167
Camil Mureseanu,In templul lui Ianus.Studii si ganduri despre trecut si viitor(Viorel Cruceanu)................................................170
N.Adaniloaie,Invatatorii-luminatori ai stelelor(1848-1918)(Elena Artimon)......................................................................................173

duminică, 11 mai 2014

Islamul-Cele cinci doctrine islamice:

1. Dumnezeu. Exista un singur Dumnezeu si numele lui este Alah. El este atotvăzător, atotştiutor si atotputernic. 

2. Îngerii. Îngerul şef este Gabriel, despre care se spune ca i-a apărut lui Mahomed. Exista de asemenea şi un înger căzut, numit {aitan (de la ebraicul Satan) împreuna cu discipoli lui numiţi ,,djinn” (demoni). 

3. Scriptura. Musulmanii cred în câteva cărţi sfinte: în Tora (primele cinci cărţi ale Vechiului Testament), în Zabur (Psalmii), în Ingil (Noul Testament, mai precis doar în cele patru evanghelii) şi în Coran. 

4. Mahomed. Coranul enumera 28 de profeţi ai lui Alah, printre care Adam, Noe, Avraam, Moise, David, Iona si Isus. Pentru islamism, ultimul şi cel mai mare profet este Mahomed. 

5. Sfârşitul. În “ziua din urma” morţii vor învia. Alah va fi judecător, oamenii vor merge în cer sau în iad. Cerul este locul plăcerilor senzuale. Iadul este pentru cei care s-au opus lui Alah şi profetului sau Mahomed.

vineri, 9 mai 2014


Islamul-Sărbătorile islamice sunt:

Ramadanul: Noiembrie 27 - Decembrie 26 
Eid-ul-Fitr: Decembrie 27 
Haijj: Februarie 25 
Eid-ul-Adha: Martie 6

miercuri, 7 mai 2014

Islamul
Învăţătura fundamentală a Islamului este:
,,Nu este Dumnezeu afară de Dumnezeu (Allâhu – arabă) şi Mahomed este trimisul Său.”
La judecata de apoi, raiul va fi răsplata credincioşilor în Alah singurul Dumnezeu, şi în trimisul Său Mahomed, iar iadul va fi răsplata necredincioşilor.
Dumnezeu în Coran este unic, are 99 de atribute sau denumiri, este înconjurat de îngeri, care sunt fără păcat şi fără nevoi fizice, între ei sunt 4 Arhangheli: Gabriel, numit şi Duhul Sfânt; Michael îngerul păzitor al evreilor; Isfrâl (Rafael) care va suna la trâmbiţă la judecată; şi Asrael, îngerul morţii. Asupra Iadului domneşte îngerul Mâlik, iar la poarta raiului, Ridvân. Doi îngeri stau de-a dreapta şi de-a stânga fiecărui om pentru a consemna faptele lui. Dracul este numit: Ibâs sau Şeitân (Satan), la început fu un înger dar din cauză că nu s-a închinat la Adam care s-a căit, fu alungat din rai. Personaje importante omeneşti: Avraam prietenul lui Dumnezeu, Moise şi Isus profeţi cu putere de a face semne şi minuni, şi Mahomed profetul deplin. Ei neagă cu vehemenţă însăşi ideea de Fiu al lui Dumnezeu. De asemenea în Islamism este permisă poligamia, uşurinţa divorţului, sclavia, şi femeia este considerată o fiinţă inferioară.
Islamul are patru mari şcoli, şi două secte mari care perpetuează şi reprezintă cel mai bine învăţăturile lui Mahomed.


sâmbătă, 3 mai 2014

Islamul
Imagini:






Kaaba, în Mecca, Arabia Saudita, este centrul islamului. Musulmanii din toata lumea vin aici pentru rugaciune în unitate.


Repartiţia musulmanilor Siiti și Suniti în lume